• Blog
  • 19 juni 2024
  • Geplaatst door TeamEuryza

Euryza: een historisch overzicht

Welkom bij een reis door de tijd van de rijstpellerij Euryza. De fabriek is nu slechts een herinnering, toch blijft haar geschiedenis fascinerend en is de historie terug te vinden in de woonwijk die er naar vernoemd is. 

De Rozenburg

In 1845 verrees langs de Ringdijk in Zwijndrecht een rijstpelmolen genaamd De Rozenburg. Deze molen legde de basis voor wat later de Euryza rijstpellerij zou worden. De wieken van De Rozenburg draaiden gestaag en verwerkten rijst tot fijne korrels die hun weg vonden naar keukens in heel Nederland.

Van Schaardenburg 

In 1863 transformeerde De Rozenburg tot de Rijstfabriek van Van Schaardenburg. De fabriek, oorspronkelijk aangedreven door windkracht, schakelde later over op stoom en elektriciteit. Eigenaarswisselingen volgden elkaar op. De rijstpellerij was een bloeiend bedrijf dat de lokale economie stimuleerde.

Euryza

Uiteindelijk kwam Euryza in beeld. Deze Duitse firma, met haar basis in Hamburg, nam de rijstpellerij over. Honig Merkartikelen speelde een grote rol in het eigendom van Euryza en de productie floreerde. In 1998 werd echter besloten om de productie naar Hamburg te verplaatsen. De rijstpellerij in Zwijndrecht stopte in 2000 haar activiteiten en twee jaar later werden de opvallende rijstsilo’s gesloopt.

Een herinnering aan industrieel erfgoed

De voormalige locatie van Euryza doet ons denken aan een tijdperk van industriële ontwikkeling. De woningen die er nu staan en de woningen die nog zullen worden gebouwd, dragen de herinneringen van de rijstkorrels die ooit door de machines van Euryza werden verwerkt.

Molen De Rozenburg
Molen De Rozenburg - Foto Collectie DVM

Deel
Gekopieerd!